Ryba z pesto? Czemu nie! Do tego młode ziemniaki z koperkiem. To dietetyczne, a zarazem wyraziste smaki, bo nikt nie powiedział, że dieta - matki karmiącej, czy matki odchudzającej się, czy też matki zdrowo odżywiającej się, ma być jałowa w smaku.
Potrzebujesz:
110 g świeżego dorsza (lub innej ulubionej ryby, ale dorsz świetnie przyjmuje wszystkie okoliczne smaki)
120 g młodych zmieniaków
koperek
sól
Na pesto:
kilka suszonych pomidorów z zalewy
dużą garść orzeszków piniowych
łyżkę startego parmezanu
kilka listków świeżej bazylii
pieprz
120 g młodych zmieniaków
koperek
sól
Na pesto:
kilka suszonych pomidorów z zalewy
dużą garść orzeszków piniowych
łyżkę startego parmezanu
kilka listków świeżej bazylii
pieprz
Co robić?
1. Nagrzać piekarnik do 180C w opcji góra dół. Nastawić wodę w garnku do zagotowania.
2. Rybę umyć, osuszyć i ułożyć na folii aluminiowej skropionej oliwą i poprószonej solą i pieprzem.
2. Rybę umyć, osuszyć i ułożyć na folii aluminiowej skropionej oliwą i poprószonej solą i pieprzem.
3. Do blendera wrzucić składniki na pesto i zmiksować - jeśli jest za gęste dolać trochę oliwy.
4. Wyłożyć pesto na wierzch ryby, zawinąć folię i piec przez około 20 minut.
5. Obrane ziemniaki wrzucić na osoloną, gotującą się wodę - po około 15 minutach gotowania powinny być akurat.
6. Wyłożyć na talerz, ziemniaki posypać koperkiem.
6. Wyłożyć na talerz, ziemniaki posypać koperkiem.
Daj znać co myślisz o moich przepisach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz