niedziela, 16 października 2016

Jaglany Biszkopt Bezglutenowy ze śliwkami

Bardzo prosty przepis na ciasto bezglutenowe


 

 Potrzebujesz:

5 jajek nie z lodówki
140 g cukru
150 g mąki jaglanej
łyżka mąki ziemniaczanej
jeśli się boisz, że nie wyrośnie - a mówię Ci, że nie ma się czego bać - łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
4 łyżki oleju
śliwki obrane z pestek 

Co robić?

1. Jajka porządnie ubić z cukrem na bardzo puszystą masę. Skorzystaj z wysokich obrotów miksera. Ubijaj dobre 10 minut i pamiętaj aby jajka były w temperaturze pokojowej, a nie z lodówki - wtedy łatwiej o puszystość ciasta.
2. Nagrzej piekarnik na 170C w opcji góra dół
3. Przesiane mąki i (ewentualnie) proszek do pieczenia, dodawaj do masy powoli mieszając. Dodaj też olej.
4. Do foremki wyłożonej papierem do pieczenia przelej ciasto, na wierzch połóż śliwki i wstaw do pieca na 40 minut.

Wskazówka:
Jeśli owoce od razu opadną na dno, nie martw się, tylko po 10 minutach pieczenia delikatnie otwórz piekarnik i szybko dołóż kilka sztuk owoców na wierzch - powinny już tam zostać ;-)







 Zostaw swój komentarz. Daj znać czy podoba Ci się ten przepis.




2 komentarze:

  1. Wygląda wyśmienicie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i gratuluję

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wyszło puszyste, ale niestety czuć goryczkę mąki jaglanej.

    OdpowiedzUsuń