wtorek, 12 sierpnia 2014

Tarta na kruchym spodzie (Pâte Sablée)

 

Nie wiem o co chodzi, ale jak raz dziennie nie wciągnę czegoś słodkiego to gotowa jestem oszaleć. Mogę nawet przetrwać cały dzień i zasnąć, ale i tak obudzić się w środku nocy tylko po to żeby zjeść chociaż jednego biszkopta i zasnąć z uśmiechem. Czy to uzależnienie? Pewnie tak, ale niewiele jest teraz takich przyjemności, na które mogę sobie pozwolić. Bo przecież ani nie zaszyję się sam na sam z książką na pół dnia w parku, ani nie pójdę szaleć przez całą noc na mieście, ani też nie napiję się wina czy drinka... ach ta tęsknota za panieńskim hajlajfem.

Teraz jestem perfekcyjną panią domu i piekę francuskie tematy - Pâte Sablée, lub po prostu kruche ciasto.

 
 
Potrzebujesz:
 
NA SPÓD
100 g masła
75 g cukru pudru
1 żółtko
150 g mąki
 
NA WIERZCH
śmietana 30%
serek mascarpone
2 łyżeczki cukru
owoce
 
 
Co robić?
 
1. Masło utrzeć z cukrem na białą masę. Dodać żółtko.
2. Ucierając dalej dodawać po trochu przesianą mąkę.
3. Zagnieść w kulkę zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 2 godziny.
4. Piec nagrzać do 170 C góra dół.
5. Ciasto rozwałkować lub od razu rozgnieść palcami w formie.
6. Koniecznie uformować brzeg ciasta, ponakłuwać widelcem tartę i piec prze 15-25 minut. Ostudzić.
7.  Ubić śmietanę, dodać cukier i 2-3 łyżki serka mascarpone, wszystko dobrze wymieszać.
8. Masę i dowolne owoce (u mnie brzoskwinie i borówki) wyłożyć na wierzch ostudzonego kruchego spodu i gotowe!

 
 








Kocyk / ZARA HOME

3 komentarze:

  1. ooooch! Bardzo do mnie przemówiło, bardzo. O 11 w nocy cholera, gdy pod ręką tylko woda mineralna :///

    OdpowiedzUsuń
  2. Ruby musisz przygotować w ciągu dnia, żeby było gotowe na nocne podjadanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też tak mam - dzień bez słodyczy jest dniem straconym ;)
    Pysznie Ci wyszła ta tarta :)

    OdpowiedzUsuń