środa, 23 lipca 2014

Fish and Chips

 

Kiedy je się samą zdrową żywność, bardzo chce się jakiegoś fast fooda. Oj, jak ja bym zjadła coś niezdrowego, ciężkiego, zapiłabym to piwem... Ale jestem mamą, a w słowie MAMA zawiera się bardzo dużo odpowiedzialności. Nie chodzi tylko o karmienie piersią, chodzi też o zdrowie. Mama musi być zdrowa, sprawna, dbać o odpowiedni poziom tego czy tamtego we krwi. Mama musi być w formie. I jak tu odpowiedzialnie zjeść fast fooda? Da się!


  

Potrzebujesz:

kawałek ryby (łosoś lub dorsz - według mnie najsmaczniejsze)
kilka ziemniaków
koperek
oliwa z oliwek 
gruba sól
ulubione przyprawy do posypania ziemniaków (np. kolendra, kminek, papryka słodka / ostra pieprz, majeranek, koper, cząber)


Co robić?

1. Piekarnik nagrzać do 180 C
2. Ziemniaki obrać, pokroić w łódki, ugotować w osolonej wodzie ( młodych można nie obierać tylko porządnie wyszorować)
3. Dno blaszki do pieczenia polać oliwą z oliwek. Połowę na której będzie ryba - posolić, a tą na której będą ziemniaki posypać przyprawami, w których będą pieczone.
4. Ułożyć rybę i ziemniaki na swoich miejscach, posypać przyprawami, a rybę przykryć świeżym koperkiem
5. Piec około 25 minut





2 komentarze:

  1. dobre połączenie, ja też dzisiaj mam łososia zaplanowanego na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A co z nim będziesz robić ciekawego? Też Fish & Chips?

      Usuń